Saturday, 18 November 2017

Masak lemak cili api daging salai

Pagi-pagi ahad ni memang liat betul nak bangun..Pusing kiri pusing kanan sambil fikir nak masak apa tengahari ni..(amboi..breakfast pun belum dah fikir nak masak apa untuk tengahari).Hahahaha...akhirnya fikir punya fikir ...masak lemak cili api daging salailah ...Lama tak makan.
So menu hari ini adalah masak lemak cili api daging salai( untuk Illiyyin),ayam goreng air fryer(untuk si bujang Irfan) dan sambal ayam(untuk si kecik Irdiena).



MENU PERTAMA

Resepi masak lemak cili api daging salai

1. 200gram Daging yang dah di salai guna air fryer                                                  
2. 7 tangkai cili api di potong kecil              
3. Santan cair secawan                                 
  4. Santan pekat secawan                                
5. kunyit hidup 3 inchi                                    
6. 1 sudu kecil secukup rasa                        
7. 2 batang serai di ketuk-ketuk                   
8. 2 keping asam keping                               
9. 2 biji kentang dibelah 6                            

Cara-cara memasak                                     

1. Blenderkan kunyit, cili api dan santan cair
2. Panaskan periuk                                           
3. Setelah periuk panas masukkan bahan     yang kita blender tadi berserta kentang
 4.Setelah kentang agak lembut masukkan       daging salai tadi bersama asam keping         dan serai                                                             5. Masukkan santan pekat dan secukup             rasa                                                               
6. Tunggu sehingga mengelegak kemudian siap..jangan lupa rasa dulu sedap tak mengikut tekak kita.                             
                                                                  

                                
                                





1 comment:

  1. Salai daging dalam air fryer harus dia slice dulu ke daging seketol terus baru di hiris?

    ReplyDelete